25
Jun
Cene kvadrata
Promo

Koje su to bitne razlike između uknjiženog i neuknjiženog stana?

facebook messenger viber
Prilikom kupovine stanova u novogradnji, tokom pretrage oglasa, potencijalnim kupcima uvek za oko zapadnu nekretnine sa nešto povoljnijom cenom, ali sa napomenom - neuknjižen.

Zakonski gledano, između ukljiženih i neukljiženih stanova - razilke nema. Međutim, ako stan uzimate preko stambenog kredita, situacija je drugačija.

Prilikom kupovine stana koji je uknjižen, stan može da bude osnova za uzimanje kredita, sa neuknjiženim je stvar drugačija, jer on ne može da bude hipotekarni zalog, te samim tim, ne podleže dobijanju kredita. Neuknjiženi stanovi su uglavnom predmet interesovanja za keš kupce.

Takvi stambeni objekti su izgrađeni bez dozvole potrebne za gradnju ili su "dozidane", odnosno, nisu po građevinskom projektu. Često se ne nalaze u katastarskim knjigima, ako se i nalaze pored njih stoji napomena da su nelegalne.

Ako uzmemo u obzir da veliki broj ljudi svoje stambeno pitanje rešava upravo pomoću stambenog kredita, kupovina neuknjiženog stana za kreditne kupce nije moguća.

Cena neuknjižene nekretnine deluje primamljivo, ali važno je raspolagati informacijom da takva kupovina povlači i dodatne troškove na putu do ozakonjenja stana.

Osim novca za takse i dozvole, u procesu legalizacije biće vam potrebno i dosta vremena, kao i poznavanje procedure kako i gde se podnose zahtevi za legalizaciju, i šta vam je sve potrebno od papira.

Kupovinom uknjiženih stanova preko agencije, štitite sebe, svoj novac i vreme provedeno od šaltera do šaltera državnih uprava i javnih beležnika. Na taj način, iako ste kvadrat možda platili skuplje, zaštitili ste sebe pravno i imovinski.