');
23
Nov
kredit
RAS Srbija

BITNI saveti koji će vam pomoći pri KUPOVINI stana

facebook messenger viber

Ako planirate da kupite stan, u ovom članku će biti predstavljena lista stvari koje bi trebalo da proverite pre same kupovine. Ovde se nećemo baviti  papirologijom i procedurom kupovine, jer su to teme koje zaslužuju posebnu obradu. Fokusiraćemo se na detalje koji za vas mogu biti od velikog značaja, a na koje mnogi kupci nekretnina ne obraćaju pažnju. U daljem tekstu ćemo vam pomoći da proverite sve činjenice koje bi valjalo da saznate pre kupovine nekretnine kako biste izbegli neprijatna iznenađenja i kako biste najpametnije moguće investirali u vašu budućnost.

Shuterstock (kupovina stana) kupovina stana


Definišite kvadraturu i strukturu stana 

Prvo i najvažnije, veoma je bitno da procenite veličinu i strukturu stana koji vam je potreban, a to ćete učiniti na osnovu vaših potreba i načina života. Međutim, s obzirom na to da je u pitanju dugoročna investicija, trebalo bi da uzmete u obzir i faktore koji će vam značiti u budućnosti, kao na primer, prostor koji će biti potreban vašoj porodici koju planirate. Najbolje je da razmislite o sledećim pitanjima

  • Koliko dugo planirate da živite u tom stanu?
  • Sa kolikim budžetom raspolažete? Imate li određeni iznos u kešu ili ukoliko idete na kupovinu uz stambeni kredit, kolika je visina mesečne rate koju možete da izdvojite? 
  • Da li planirate proširenje porodice? Možda i kućne ljubimce? 
  • Kakvu vrstu grejanja preferirate? 
  • Da li vas interesuje starogradnja ili novogradnja? 
  • Da li morate da isključivo tražite novogradnju? Ovo je važno u slučaju da želite da aplicirate za refundaciju PDV-a.
  • Da li ćete da kupujete stan za sebe, za lične ili poslovne svrhe ili za izdavanje pod zakup? 
  • Koliko soba vam je potrebno?

Odgovori na ova pitanja će vam u velikoj meri pomoći da znate šta tražite i šta vam je zapravo neophodno. Kada jednom definišete sve ove stvari, vreme je da pretražite lokacije koje bi vam odgovarale. 

Pogledajte oglase za stanove na prodaju u Srbiji:
PRODAJA STANOVA


Odaberite lokaciju/lokacije 

 

Pre nego što se upustite u pretragu stanova, veoma je važno da definišete lokaciju ili lokacije gde biste voleli da živite. Ovom koraku možda bi trebalo da posvetite najviše vremena. Raspitajte se kod prijatelja, razmislite o svim lokacijama na kojima ste živeli, a nekada nije loša opcija i da iznajmite stan u određenom kraju kako biste mogli da iz prve ruke osetite kako bi mogao da vam izgleda život kada biste tu stanovali.  

U zavisnosti od lokacije koja vas interesuje, pogledajte ponudu stanova u većim gradovima u Srbiji:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD
PRODAJA STANOVA NOVI SAD
PRODAJA STANOVA NIŠ
PRODAJA STANOVA KRAGUJEVAC


Istražite ponudu stanova

Još pre nego što se odlučite da zvanično krenete u potragu, preporuka je da pratite tržište stanova na lokacijama koje ste prethodno definisali i da budete u toku sa aktuelnom ponudom. Na taj način ćete pre konačne kupovine moći pouzdano da znate da plaćate razumnu cenu i da pametno ulažete svoj novac. Još jedan savet je da pokušate da porazgovarate sa registrovanom agencijom za promet nepokretnosti i da proverite da li se njihova saznanja razlikuju od vaših. Ovo je veoma važno jer ćete imati realnu procenu nekretnina koje vam se dopadaju pa ćete se samim tim rešiti straha tokom kupovine da možda ulažete previše. 


Izaberite agencije za nekretnine

Kada je u pitanju istraživanje ponude stanova i sve pojedinosti koje idu uz taj proces, porazgovarajte sa više agencija za nekretnine ,jer iako su razlike u proviziji male, sigurni smo da ćete pronaći agenciju koja se za vas izdvaja u odnosu na druge. Osim toga, nemaju sve agencije istu ponudu stanova pa tako možete sarađivati i sa više njih dok ne pronađete vaš idealan stan. Kako je kupovina stana jedna od najsigurnijih investicija, važno je da u tom kupoprodajnom procesu angažujete stručnjake koji će vam pomoći da odaberete idealnu nekretninu.

Shuterstock (procena nekretnine-compressed) procenitelj nekretnina

Recimo da ste sada našli stan koji vam se dopao, šta su sledeći koraci?


Istražite objekte u blizini

Proverite da li je imovina koja vas zanima blizu objekata koji su vam neophodni. Ovde se najpre misli na prodavnice i javni prevoz, ali i parkove, bolnice, škole, udaljenost od vašeg posla, teretana itd. Ovo je još jedan razlog zašto napominjemo da je dobra ideja da živite u jednom kraju u iznajmljenom stanu pre nego što se u istom trajno naselite.

Takođe, kada se odlučite za određeni stan, razmislite i da li se sama zgrada nalazi u blizini klubova, kafića ili drugih mesta ukoliko je to nešto što vam je važno. Prošetajte ulicom u kojoj se nalzi zgrada više puta i u različito doba dana i proverite koliko je ulica prometna; da li su dostupna parking mesta; koliko je samo naselje bučno i da li bi ta buka mogla da bude nešto što će vam ometati život. Dobra je ideja da ugovorite pregled zgrade u popodnevnim satovima ili u doba dana kada su moguće gužve u saobraćaju pre nego što pristanete na kupovinu. Obratite pažnju i na objekte u neposrednoj blizini. Da li ima zgrada u izgradnji, noćnih klubova zbog kojih bi moglo da bude bučno...

Shuterstock (uredjenje stana 1) uredjenje stana


Stanje same zgrade u kojoj se stan nalazi

Ovo pitanje je veoma važno jer može u značajnoj meri da utiče što na cenu, to i na vaše vreme i ulaganje koje je potrebno. Ovde se najpre misli na sam stan, ali i na samu zgradu u kojoj se taj stan nalazi.  

Obavezno proverite koliko je stara zgrada u kojoj se stan koji nameravate da kupite nalazi. Morali biste da uzmete u obzir starost zgrade, da proverite da li je za neke objekte potrebna popravka ili zamena. Toplo se preporučuje da nabavite izveštaj arhitekte ili inženjera o zgradi pre nego što se odlučite za kupovinu, ali nije loše i da porazgovarate sa stanarima koji tu žive ili makar sa predstavnikom stanara. 

Ovo su neka od pitanja koje bi trebalo da postavite: 

Raspitajte se, na primer, koje su mere bezbednosti na primer, može li svako da uđe u zgradu? Postoje li sigurnosne kamere?

Da li zgrada ima prostorije koje mogu svi da koriste? Da li svi sistemi funkcionišu, da li je lift nov ili nedavno servisiran? Da li su stanari zgrade u nekoj vrsti spora sa investitorima ili vlasnicima objekta u neposrednoj blizini? Da li je rešeno pitanje parkinga?  

Koje su naknade za održavanje zgrade? Mnogi ljudi ne razmišljaju u ovom aspektu kada kupuju novi stan. Oni se obično raspitaju za porez na stan, porez na kupovinu, troškove vode, uobičajene naknade za struju, naknade za lift i naknade za čišćenje zgrade. Saznajte kolika je naknada za održavanje, kao i šta je sve uključeno u tu naknadu.

RAS Srbija parking


Parking jako bitna stavka za vozače

Ukoliko imate automobil, pitanje parkinga je veoma važno pitanje. Da li će biti obezbeđeno parking mesto za automobil i da li ga morate dodatno platiti? Proverite kod prodavca stana da li će vam biti na raspolaganju njegovo mesto za parkiranje. Ako vaš prethodni vlasnik nije imao vozilo, proverite koji su uslovi da vi sami dobijete svoje mesto.

S obzirom na to da je kupovina stana veoma bitno životno pitanje, ovo su neke od stvari na koje morate obratiti pažnju pri kupovini kako biste doneli ispravnu odluku. Kupovina sopstvene nekretnine treba da bude jedan od srećnijih životnih trenutaka, ali je isto tako i jako stresan. Da biste prošli kroz ovaj put uz što manje stresiranja, napravite dobar plan i naoružajte se svim mogućim korisnim savetima. Srećna kupovina!