Arhitektura i dizajn

 9 atraktivnih svetskih projekata u oblasti građevinarstva
09
Jan
9 atraktivnih svetskih projekata u oblasti građevinarstva
Industrija građevinarstva, bitan je faktor u ekonomiji svake zemlje, te sa svakom kapitalnom investicijom, država može da se nada i dugoročnom profitu. Međutim, neki projekti su toliko veliki i složeni, da po završetku postaju slavni i na globalnom nivou, kao čuda arhitekture i podvig čoveka.
28
Apr
Kako urediti mali stambeni prostor

U velikim gradovima se traži stan više, a upravo zbog visokih kirija, stanovi manje kvadrature su naročito interesantni.

13
Jan
Pasivne kuće - Objekti koji štede energiju i novac čak do 90 posto kada se radi o troškovima grejanja

Pasivne kuće su u suštini zgrade koje troše vrlo malo energije za grejanje i hlađenje, a istovremeno pružaju visok nivo udobnosti. Ono što im je ipak najveća prednost jeste činjenica da prema predikcijama mogu uštedeti čak do 90 posto troškova grejanja.

11
Jan
Beograd ima "Lamele", Kijev ima "Saće": Ovo su najduže zgrade u Evropi

Od izgradnje monumentalnih građevina poput Kineskog zida i Tadž mahala, arhitekte i inženjeri, pogotovo u današnjici trude se da svojim projektima prestignu ono što je već izgrađeno.

08
Jan
Najmanja kuća na svetu: Na placu širine manje od 4 metra, napravio je funkcionalni dom od 70 kvadrata

Japanski arhitekta Fudživara Muro, projektovao je najmanju funkcionalnu kuću, koja spolja možda deluje skučeno, ali je kroz savrešeno enterijersko rešenje, njen potencijal izveden do maskimuma, te je dom od skoro 70 kvadrata pravo remek delo u vidu gradnje malih kuća.

09
Nov
Spoj prirode i arhitekture: U Tokiju otvoreni najzeleniji neboderi na svetu

Nemačka kancelarija koju je 1985. osnovao Kristof Ingenhoven završila je dva nebodera koji okružuju toranj Toranomon Hills, jednu od najviših zgrada u Tokiju, a koja je delo firme Nihon Sekei.

08
Jul
Savršena kombinacija za miran san

Neizostavni komad nameštaja u spavaćoj sobi svakako je krevet, a uz njega ide i noćni ormarić, pogodan za razne sitnice koje su poželjne da budu na dohvat ruke – telefon, krema za ruke, labelo, knjiga za čitanje...

13
Oct
Novo lice Srbije do kraja 2025. godine

U Srbiji se trenutno gradi veliki broj autoputeva i koridora, kao i novih građevinskih objekata, a evo zbog čega je to dobro za tržište nekretnina.

20
May
Nekoliko saveta kako da preuredite vaše dvorište

Dvorište je ono prvo što vidite nakon što izađete iz kuće i pođete na posao, i vaše dvorište vas prvo dočeka kada se vraćate svom domu. Izdvajamo nekoliko interesantnih ideja kako da sami uredite svoje dvorište i ispunite njegov potencijal.

19
May
Nexe crijep poklanja gratis osiguranje kuće

Dilj iz Vinkovaca,  članica Nexe grupe, sljedeće godine s ponosom slavi obljetnicu 100 godina tradicije proizvodnje vrhunskog prirodnog crijepa.

14
May
VAŽNOST ZELENE GRADNJE: Dizajn izgrađene okoline utiče na živote svih nas

Zelena gradnja nudi priliku da bude deo rešenja za globalne izazove, da istražuje nove tehnologije i nauči veštine koje će ostati relevantne duže vreme.

12
May
Zamišljanje umivaonika: Kolekcija kupatila Sonar postavlja novi standard

Zahvaljujući specijalnom keramičkom materijalu Laufen, kolekcija Sonar kupatila uključuje nove umivaonike koji otvaraju nove mogućnosti dizajna.