10
Apr
Prolecno spremanje stana
Shutterstock

Saveti za veliko spremanje stana

facebook messenger viber
Vremenska prognoza kaže da već za koji dan možemo da očekujemo lepše vreme i toplije dane, vreme je da tome prilagodimo i svoju kuću.

Svi znamo da veliko spremanje prostora u kome živimo podrazumeva pre svega higijenu, čišćenje, ribanje, glancanje. Ipak pre svega moramo da rešimo glavni problem, da se oslobodimo nepotrebnih stvari koje smo nagomilali tokom godine. Ono što nismo obukli ili koristili dugi niz meseci ili godina, definitivno ne treba ni da stoji u ormanu. Odeća, obuća, gomila papira, novina i ko zna kakvih još nepotrebnih stvari koje nam je nekako uvek žao da bacimo, zauzimaju mnogo mesta i najprostije rečeno prave krš u kući.

Spavaća soba

Hajde da krenemo od spavaće sobe. Prvi na tapetu je orman. Ostavićemo tu samo ono što nosimo i koristimo, ali ne samo zbog toga. Kada sredimo spavaću sobu, nećemo moći da strpamo u nju sve ono što nam ne treba, samo zato što je najlakše zatvoriti vrata i praviti se da haos u njoj ne postoji. Patos, ne samo u kutku za spavanje nego i u celom stanu možemo da osvežimo tepisima, ili nekim stazama manjih dimenzija u što svetlijoj boji, bela, bež ili neki splet boja po sopstvenom izboru. Na prozore, takođe, mogu da dođu zavese veselih boja. Kada smo se otarasili viška stvari u ovom delu stana, prelazimo u dnevnu sobu.
Pixabay spavaca soba

Dnevni boravak


Najveći deo slobodnog vremena provedemo upravo u dnevnom boravku i svakako da ne želimo da se saplićemo ili udaramo u stvari za koje ne znamo čak ni kako su se tu našle. Dakle, isti postupak, izaberemo šta nam treba i korisno je, a sve nepotrebne sitnice kao i krupnije predmete koji nam zauzimaju mesto i prave problem pri kretanju iznosimo iz stana.
Promo Puskinova
Nameštaj možemo da presvučemo, ali kako je to u nekim slučajevima dosta skup zahvat, jeftinija varijanta je da ga osvežimo novim prostirkama za sedeći deo ili prekrivačima koji idu preko celih komada. Vazna sa cvećem na stolu uvek daje svežinu a pejzaž na zidu osećaj prirode.
Policu ili vitrinu sa tehnikom u svakom slučaju treba ukrasiti, ali krajnje jednostavnim činijama, vazom ili skulpturom. Kada su knjige u pitanju, savetuje se da one uvek idu na gornji nivo police radi oslobađanja dela koji je lako dostupan za druge predmete koje često koristimo a i vizuelno lepše izgleda.

Terasa


Šta sa terasom? Naravno, sve zavisi kolika je i da li je imamo. Nikakvo skladištenje stvari na terasi ne dolazi u obzir. Sve flaše, tegle i kese idu u kontejner. Sto i stolice su idealno i prosto rešenje za svaku terasu prosečne kvadrature koje nije skupo i svima je dostupno. A da komšije ne moraju da vide svaki detalj pobrinuće se saksije sa cvećem.

Ukoliko nemamo terasu, možemo da dekorišemo jedan veći prozor saksijama sa cvećem pomoću metalnih držača koji se lako montiraju sa spoljne strane i tako obogatimo pogled kroz prozor.

I na kraju, nismo zaboravili na svu onu hrpu nepotrebnih stvri. Kada se radi o odeći, ako je očuvana a jednostavno nam je dosadila, možemo da je poklonimo Crvenom krstu, ili nekom kome će puno da znači. Ako nešto od tehničkih uređaja više ne koristimo, ili ćemo pokloniti nekom ili prodati preko interneta. Treća opcija sa viškom tehnike je da odnesemo u neki reciklažni centar ili prodajni salon gde možemo da se ogrebemo i za popust pri kupovini novih uređaja.