23
Jun
Zgrada Bigza
Andrija Pajic Shutterstock

Kako će izgledati zgrada Biggz-a nakon renoviranja

facebook messenger viber
Jedan od arhitektonskih bisera Beograda i Senjaka, zgrada BIGZ-a, sagrađena 1937. godine po idejnom rešenju arhitekte Dragiše Brašovana, uskoro će dobiti novi izgled, čime će se ovom zdanju povratiti stari sjaj u novom ruhu.

Zgradu nekadašnje najveće štamparije na Balkanu, zadesila je sudbina mnogih državnih preduzeća tokom devedesetih godina, da bi sa novim vekom, počela novi život u kojem je imala veliki uticaj na kulturni i muzički svet Beograda. Naime, u nekadašnjim kancelarijama, otvoreni su brojni ateljei i muzički studiji, u kojima je stvarana umetnost i muzika koja je formirala pravac kod velikog broja mladih.

Ipak, usled zuba vremena i neodržavanja koje je trajalo i decenijama pre toga, ovaj biser Beograda je polako postajao ruglo. Međutim, sve se promenilo kada je zgrada BIGZ-a prodata na licitaciji, pa će prema saopštenju novih vlasnika, u januaru 2023. godine, biti moderno uređena iznutra, dok će spoljašnost zadržati prepoznatljiv izgled u osveženom izdanju.

Čitav projekat renoviranja obavlja se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda, pošto je, kako su naveli, akcenat na zadržavanju autentičnog izgleda projekta arhitekte Dragiše Brašovana.

Remorker Architect Bigz eksterijer

Kako se navodi, u rekonstrukciju koja će trajati nešto više od 18 meseci, biće potrošeno više od 40 miliona evra. Kada se radovi budu završili, kompanijama koje su zainteresovane za zakup, biće u ponudi futuristički i moderan poslovni prostor, uz mogućnost da same biraju enterijer, kvadraturu i veličinu kancelarija, koje će biti prilagođene poslovanju korisnika.

Od ukupne površine objekta koji se pruža na 40.000 kvadratnih metara, biće iskorišćeno više od polovine, zbog impresivno projektovanih hodnika i stepenišnih zona izjavila je direktorka kompanije Milana Srećkov.

"Ulazak u ovaj projekat sa 'Aleksandar gradnjom' doprineće efikasnosti njegove realizacije, a ujedno otvara vrata novim saradnjama i partnerstvima. Na domaćem tržištu nekretnina kancelarijski segment je daleko od zasićenog i tu vidimo prostor za nove investicije", izjavila je Srećkov.