');
22
May
ovčarsko kablarska klisura
Promo

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri, za koju se često kaže da je turistički biser Zapadne Srbije, nakon više od pola veka počela je izgradnja staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar

facebook messenger viber
Radna grupa Vlade Srbije, na čelu sa Ministarstvom građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, zadužena za razvijanje i uređivanje ove klisure je pokrenulo niz infrastrukturnih, turističkih i ekoloških projekata ne bi li povećali kapacitete i ponudu ovog podružja.

Kako je tokom posete sredinom 2021. godine istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, obnova ovog područja je projekat od nacionalnog značaja, i na njegovoj implementaciji je krenula da radi čitava Vlada.

- Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentnih ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila. Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja", ističe se u saopštenju Vlade.

Promo ovčarsko kablarska klisura

Sveobuhvatni plan obnove je predstavljen još u decembru 2020. godine, i do sada je rekonstruisana železnička stanica Ovčar Banja, amfiteatar, trg i park Ovčar ban je, pristanište na jezeru Međuvršje, rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu kablara, čišćenje jezera Međuvršje, izgradnja prirodnjačkog centra u Ovčar banji, urađen je parking manastira Blagoveštenje.

 

U junu kreće dalja realizacija

Što se tiče projekata sa kojima se kreće u junu oni su: završavanje Kapija dobrodošlice, izgradnja vidikovca Kablar SkyWalk, ekološki trimaran, završetak izmuljavanja Međuvršje, završetak projektovanja rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovod i kanalizaija, uređenje priobalja, nastavak izgradnje puta između Ovčara i Kablara, saobraćajnica i most u Lučanima i sl.

Vidikovac na Kablaru

Kako je početkom godine objavila Turistička organizacija Čačka, budući objekat na Kablaru će biti „prava regionalna turistička atrakcija“ koja će dati razvojnu šansu selima u celoj klisuri.

Promo ovčarsko kablarska klisura

Oni su tada istakli da je projekat radila firma „Energoprojekt“, i da se objekat finansria sredstvima Ministarstva turizma i omladine, kao i Vlada Republike Srbije.

Prema projektu koji je objavljen početkom godine, platforma od višeslojnog stakla imaće površinu od oko 200 kvadrata, platforme i sedište od drveta površine 92 kvadrata, kao i krovnu površinu sa solarnim panelima nepunih 48 kvadrata i turistička stanica sa elektroblokom od 37 kvadrata.