05
Dec
Shutterstcok

Šta treba da pitate pre nego iznajmite stan: Najbitniju stavku svi preskaču

facebook messenger viber
Pre odluke da se preselite, najvažnije je da odredite budžet u skladu sa svojim novčanim mogućnostima. Takođe, važno je i da isplanirate visinu novčanih troškova na mesečcnom nivou. Nakon toga biće vam lakše da se fokusirate na izbor lokacije i stana.

Kada to odredite, očekuje vas još par dodatnih koraka, poput upoznavanja sa vlasnikom stana, pregled same nekretnine, sklapanje ugovora i ako imate kućnog ljubimca, kakav je stav vašeg budućeg stanodavca po tom pitanju.

Troškovi

Prilikom određivanja novčane sume koju ste spremni da izdvojite za kiriju, vodite računa o tome da se tu ne završava spisak troškova koje imate prilikom iznajmljivanja stana. Dobro se informišite o visini Infostana, koliko su kablovska i internet, a u slučaju da nema centralnog grejanja, raspitajte se na koji način se stan greje. Ako je to na struju, visina troškova se tokom zimskih meseci znatno uvećava. Takođe, još jedan od troškova koji se plaća jeste održavanje zgrade.

Na portalu Nekretnine.rs, postoje filteri koji će vam olakšati pretragu prilikom potrage za vašim novim stanom.

Kvadratura i lokacija stana

Na visinu cene mesačnog zakupa najviše utiču lokacija i kvadratura. U zavisnosti od toga da li želite da živite u centru grada ili na periferiji, odnosno, kolika vam je platežna moć, odredite deo grada u kojem biste želeli da živite. Na cenu kirije utiče i sledeće:

stepen opremljenosti, da li se nalazi u starogradnji ili novogradnji, da li poseduje parking ili garažno mesto.

Ako nemate automobil, raspitajte se i o tome kako funkcioniše gradski prevoz, što će vam biti od koristi tokom odlaska na fakultet ili na posao.

Obilazak stana

Kockice po pitanju budžeta i lokacije su se poklopile i možda ste našli vaš budući dom - šta dalje? Na prvom mestu, ne verujte slikama, snimcima i preporukama komšija i prijatelja. Stan, stolariju, podove u njemu i nameštaj, najbolje ćete upoznati na licu mesta. Ako ste ušli u namešten stan, raspitajte se o ispravnosti malih kućnih aparata, bojlera, televizora, kreveta i ostalog nameštaja. Ako imate nekih primedbi najbolje je da to odmah kažete da biste izbegli moguće sporne situacije.

Definisanje vaših obaveza prilikom iznajmljivanja stana

Raspitajte se ko snosi troškove popravki u slučaju da se nešto pokvari u stanu, da ne biste došli u situaciju da morate sami da plaćate sve što se pokvari u njemu, a da vi niste direktno uticali na to.

Međutim, nemojte da izbegavate obične razgovore. Naime, na taj način možete da upoznate osobu koja vam iznajmljuje stan, te nećete sebe dovesti u neprijatnu situaciju u budućnosti, pogotovo ako "uradite" nešto što nije po njegovoj volji. Primera radi, ako imate ljubimca ili tek planirate da ga uzmete, pitajte da li je to u redu ili nije.

Ugovor

U ugovoru koji je sastavljen pre nego što ste ušli u stan kao podstanar, jasno definšite visinu kirije i obaveze obe strane, uz, naravno, na koji rok se stan iznajmljuje, kao i otkazni rok prilikom izlaska iz stana.