09
Nov
Toromon zgrade iz vazduha
archdaily

Spoj prirode i arhitekture: U Tokiju otvoreni najzeleniji neboderi na svetu

facebook messenger viber
Nemačka kancelarija koju je 1985. osnovao Kristof Ingenhoven završila je dva nebodera koji okružuju toranj Toranomon Hills, jednu od najviših zgrada u Tokiju, a koja je delo firme Nihon Sekei.

Toranomon Hils toranj, jedan od najviših nebodera u Tokiju, okružen je sa dva impresivna nova bisera arhitekture i građevine, poslovni deo sa 36 spratova, koja je  visoka 185 metara, i stambenom kulom, najvišim stambenim neboderom u Japanu sa 54 sprata, koji se pružaju na 220 metara visine. Zeleni, javno dostupan plato povezuje sve tri višespratnice na prvom nadzemnom nivou.

archdaily Toromon zgrada - ulaz

Centralni element dizajna je bogat biljni svet koji se prožima sa neboderima i njihovim okruženjem. Dve nove kule se dobro integrišu sa okolnim susedstvom, Oni odražavaju zelenilo susednih parkova i vrtova istorijskog svetilišta Atago.

archdaily Park ispred Toromon zgrade

Kule se šire ka prizemnoj zoni u stepenastim terasama sa javnim zelenim platoom iznad trga na nivou ulice. Plato je rezervisan za pešake i povezuje sve tri kule zajedno, obezbeđujući pristup kafeima i restoranima u obe nove višespratnice, zajedno sa prodavnicama, velikim lobijem i kovorking prostorom u poslovnom tornju. Klupe mame posetioce da se zadrže i uživaju u prostorima za vežbanje, kao i mirnim fontanama – mestu ravnoteže sa zonama mira usred gužve najvećeg grada na svetu, Tokija.

archdaily Ulica pored Toromon zgrade

Biljke su odabrane prema njihovoj lokaciji na objektima u smislu nadmorske visine i izloženosti vetru. Drveće i žbunje zasađeno je do drugog sprata; za nivoe iznad toga birane su niže biljke. Kancelarijski toranj takođe ima baštu na krovu. Ukupna zelena površina  iznosi oko 7.800 metara kavadratnih i obuhvata brojna visoka stabla. Time se postiže zelena stopa zamene od 64,5% i CASBEE „S” ocena – najviši nivo u ovoj klasifikaciji.

archdaily Nacrt celog kompleksa Toromon zgrade

Tornjevi su projektovani da prihvate moguće zemljotrese i tajfune, na primer, kroz odgovarajuće dimenzije komponenti zgrade. Poput drevnih hramova, neboderi su strukturalno konfigurisani da pasivno priguše seizmičke vibracije. Obe kule karakterišu palube obrađene belim, prahom obloženim aluminijumom, koje služe kao suncobrani i balkoni.