');
08
Dec
tel aviv
Stock

Ovo su deset najskupljih gradova na svetu - A jedan je van svake konkurencije

facebook messenger viber
Saznajte koji su najskuplji gradovi na svetu i koji su to faktori koji su uticali na značajan rast cena na globalnom nivou.

Titulu ubedljivo najskupljeg grada na svetu u godini koja je za nama nosi Tel Aviv. U ovom gradu je život papreno skup zbog inflacije koja galopirajuće raste, a koja je uticala na porast svih troškova u celom svetu, sudeći po istraživanju koje je objavio britanski portal Economist.

Stock tel aviv
Foto: Stock

Tel Aviv je nekada zauzimao peto mesto na listi najskupljih gradova, a u poslednjih godinu dana je dospeo na prvo. Kako zbog vrednosti domaće valute - šekela u odnosu na dolar, tako i povećanja cena prevoza i namirnica, navodi se u analizi portala. Na drugom mestu se nalaze Pariz i Singapur, a odmah za njima su Cirih i Hongkong, Njujork je na šestom, a Ženeva na sedmom mestu. U prvih deset najskupljih gradova na svetu su i Kopenhagen na osmom, Los Anđeles na devetom i Osaka na desetom mestu.

Restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa izazvale su velike poteškoće u  snabdevanju robom široke potrošnje, dovele do velikih nestašica i rasta cena, kažu iz Ekonomista i objašnjavaju da se taj uticaj jasno vidi ove godine. Napomenuli su da je između ostalog na velika poskupljenja uticao i značajan rast cene nafte.

Ako se pitate kako funkcioniše anketa, ona obuhvata 173 grada na pet kontinenata, upoređujući svakodnevne troškove života, uključujući smeštaj, cene hrane i pića, prevoz, rekreaciju i cenu alkohola.