');
24
Nov
Pančevo
RAS foto Dejan Briza

Predstavljamo vam 3 grada u kojima tražnja za nekretninama ne prestaje da raste

facebook messenger viber
Beograd i Novi Sad su postalili sinonimi za rast na tržištu nekretnina u Srbiji. Ipak, oni nisu jedini u kojima su proteklih meseci cene kvadrata porasle, i u žižu javnosti su tako došli i Kragujevac, Pančevo i Niš. Ovi gradovi su u više navrata isticani u izveštajima RGZ kao oni u kojima je promet stanova najvećeg obima.

Prema podacima sajta nekretnine.rs, u Nišu se tokom čitave prošle godine obaraju rekordi rasta cena nekretnina. Na primer, samo u oktobru je u naselju Durlan prosečna cena kvadrata skočila za čak 17,35 odsto na okruglo 1.355 evra. Prošlog meseca u Kragujevcu je prosečna cena kvadrata bila 900 evra, a u Pančevu 1.012 evra.

Cene kvadrata će najverovatnije nastaviti da rastu i ove godine, te se obim prodaje samim tim neće smanjivati, naveli su stručnjaci za "Blic Biznis".

Niš

Ako pogledamo podatke, cene nekretnina u Nišu su sledeće. Najveći rast od čak 17,35 odsto je u naselju Durlan gde je prosečna cena skočila na 1.355 evra. Sa druge strane najveći pad je zabeležen na Bulevaru Nemanjića, od 6,44 odsto, i tu kvadrat prosečno vredi 1.350 evra. Naselje Pantelej beleži rast od 1,08 odsto i kvadrat se cenio u proseku 1.190 evra, a Palilula u Nišu je prošle godine ostala stabilna i bez promene. Kvadrat je tu koštao 1.116 evra.

RAS Foto Đorđe Kojadinović Nis

Prema mišljenju stručnjaka, Niš se javio kao atraktivna destinacija za ulaganje u nekretnine.

- Pojavila se velika količina para na tržištu i ljudi kao najbolju investiciju, pogotovo u ovom neizvesnom periodu pandemije, vide ulaganje u nekretnine. Niš je značajna raskrsnica na jugu, a blizu je i Bugarska odakle dolazi dosta kupaca stanova, pa tako skače i cena kvadrata. Skočio je i promet, mada ponuda još uvek ne može da zadovolji obim tražnje, kaže u razgovoru za "Blic Biznis" Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Kragujevac

U nekoliko izveštaja RGZ, i Kragujevac i Niš prikazali su pravi bum u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Prema podacima sajta nekretnine.rs iz oktobra prošle godine, u Kragujevcu je prosečna cena kvadrata dostigla 900 evra.

Stock Kragujevac

Kako je u poslednjih nekoliko godina u ovaj grad došao veliki broj investicija, otvorene su i nove fabrike. Život je postao stabilniji, što se direktno preslikava na tržište nekretnina.

- Enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda. Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje, kaže Rodić.

Pančevo

Poslednjih nekoliko godina, cena kvadrata u Pančevu je prošle godine porasla i više od 50 odsto. U oktobru prosečna cena kvadrata je bila 1.100 evra. Zainteresovanih kupaca je sve više, a na svakom koraku u ovom gradu se vide gradilišta. Kao i u slučaju Niša i Kragujevca, kapitalne investicije, dolasci investitora i otvaranje fabrika i kompanija je obezbedilo sigurniji život građanima, te se promena oseti i na tržištu nekretnina.

RAS Foto Vladimir Zivojinovic Pančevo

Za skok cena nekretnina u Pančevu i povećan promet u ovom gradu zaslužni su i Beograđani kojima je u poslednjih nekoliko godina ovaj grad posebno zanimljiv. Cene, ne samo nekretnina, već i drugih životnih potrebština su u Pančevu niže.

Pored toga, život je mirniji, ali ako postoji potreba za Beogradom, u njemu ste za pola sata. Usluge su takođe jeftinije, kao i kafići i restorani i pored atraktivnosti ovog grada, i dalje povoljniji.

Tokom poslednjih desetak godina u Pančevu su renovirani sportski centar, Narodna bašta, plaža na Tamišu, otvoreno je i više velikih marketa i tržnih centara. Pančevci su dobili i brojne sportske objekte, bazene i teretane, a jedino što eventualno nedostaje su privatni vrtići. I sve to su prednsoti koji nabrajaju oni koji se odlučuju za Život u Pančevu.