');
23
Nov
Građevina
Promo

Na 12 km od Beograda nekad su bile njive, kvadrat sada košta i do 1.300 evra

facebook messenger viber
Cena kvadrata ne prestaje da raste. Stručnjaci kažu da je razlog tražnja jer jednostavno raste broj onih koji kupuju stanove bilo za keš ili pomoću kredita, a na pitanje ima li kraja poskupljenju kažu da to pitanje isključivo ponovo diktira tražnaj koja je sada nesumnjivo jača od ponude i da rastu vrednosti ovde "ne treba i da bude i kraj".

U takvim okolnostima raste i cena kvadrata na periferiji, a u potrazi za nešto jeftnijim kvadratom tako u poslednje vreme vrlo dobro prolaze naselja u okolini prestonice. Na listi traženijih tako su dospeli Železnik, Jajinci, Borča, Ovča, Miljakovac, Mirijevo i Sremčica. Upravo u ovim naseljima moguće je naći kvadrat za oko 1.000 evra, mada nije retko da ga investitori cene i 1.300.

Tako smo danas, umesto jurnjave za kvadratima u centru grada, došli u situaciju da se juri stan izvan grada. Prigradska naselja u kojima je dominirala niskogradnja, danas broje sve više stambenih zgrada. Sve popularnije postaju i Ledine i Surčin.

Kako zbog, niskih kamata na kredite tako i zbog velikih projekata države i ulaganja u infrastrukturu, potencijal ovih, ali i sličnih naselja raste, a sa njim i cena nekretnina.

Ledine, koje se nalaze između opština Novi Beograd i Surčin, postale su prava "oaza" za sve ljude u potrazi za rešenjem sopstvenog stambenog pitanja. Najveću ponudu na Ledinama čine stanovi u novogradnji, a cene kvadrata dijametralno su različite od očekivanih.

Wikipedia Višnjička banja

Prema podacima na sajtu nekretnine.rs, za stanove u ovom naselju treba izdvojiti između 1.200 pa i do 1.400 evra.

Slično je i u susednoj opštini Surčin. Kao i na Ledinama, cene kvadrata se trenutno na sajtu nekretnine.rs kreću između 1.200 i 1.400 evra. S obzirom na brojna velika ulaganja na prostoru ove opštine, može se očekivati kompletan preporod opštine Surčin i nastavak trenda rasta cena kvadrata.

Uzrok rasta cena nekretnina, po mišljenju Milića Đokovića stručnjaka za nekretnine, je nedostatak sigurnih investicionih prilika za građane.

- Cene nekretnina skaču zbog porasta cene kapitala. Krediti i novac su trenutno jeftini, kamate na kredite se kreću između 2,5 i 3 odsto, a situacija je takva da ljudi nemaju gde da sigurno ulože sem u nekretnine. Prigradska naselja su povoljnija, rekao je nedavno Đoković za "Blic Biznis".

Da su infrastrukturni radovi pokretač investiranja u Surčinu, kažu i iz jedne beogradske agencije za nekretnine. Oni su takođe istakli da je za nove investitore privlačna i činjenica da, za razliku od atraktivnih lokacija u gradu, u prigradskim naseljima nema toliko konkurencije te je lakše započeti posao.

Možda vam baš informacije koje smo naveli pomognu da odaberete idealnu lokaciju za vaš novi dom.