16
Apr
rasveta 800
Promo

Saveti za osvetljenje u iznajmljenom stanu

facebook messenger viber
Svako ko živi u iznajmljenom stanu  treba da zna da za bilo kakve manje promene kada je uređenje enterijera u pitanju mora dobiti saglasnost od vlasnika stana.

Bilo da se radi o krečenju, postavljanju rasvete ili lepljenju tapeta zakupci bi uvek trebalo da imaju na umu da stan u kojem trenutno žive nije njihov i da nikako ne smeju narušiti njegov prvobitan izgled, naročito kada se radi o izvođenju “ozbiljnijih” majstorskih radova.

Male promene koje ne podrazumevaju bušenje rupa ili ugradnju raznih komada nameštaja se mogu tolerisati. Ovde se pre svega misli na promenu boje zidova, postavljanje polica ili nabavku nove rasvete.

Ako biste želeli da unesete neku novinu u stanu koji ste iznajmili i u kom boravite već neko vreme, to možete učiniti upravo sa novim osvetljenjem. Ovako ćete stan “osvežiti” dok ćete sa druge strane dobiti jednu opušteniju i prijatniju atmosferu.

Postoji nekoliko načina da bez bušenja zidova sa adekvatnom i modernom rasvetom potpuno izmenite dosadašnji ambijent stana. Dovoljno je da budete malo maštoviti kao i da posedujete određenu notu kreativnosti i bićete iznenađeni postignutim efektom.

 

Za početak - zamena starih lustera novim može biti opcija

Ukoliko vam stan koji ste zakupili ima staru i dotrajalu rasvetu u smislu da su na plafonima okačeni lusteri još iz prošlog veka sa lošim osvetljenjem možete razmisliti o kupovini novih lustera i visilica sa odgovarajućim led karakteristikama. Kada razmišljate o ovoj ideji vodite računa o tome da prethodni luster ne oštetite prilikom uklanjanja i da ga propisno uskladištite ne bi li ga u istom stanju vratili na isto mesto kada dođe trenutak da se iselite iz tog stana.

Kod izbora rasvetnog tela koja visi sa plafona imate nekoliko opcija. Jedna je da odluku donesete na osnovu kvadrature prostorije u kojoj planirate da okačite luster. Tako, za veću  dnevnu sobu slobodno možete odabrati luster sa više sijalica kako biste postigli adekvatan vizuelni efekat, kao i da biste dobili odgovarajuće osvetljenje. Na tržištu imate široku ponudu koja zadovoljava ukuse svakog kupca, pa tako, ako ste osoba koja voli prirodne elemente kao i retro stil prilikom uređenja enterijera, možete na primer nabaviti drveni luster sa zanimljivim ukrasima. Kod odabira sijalica, preporuka je da koristite one sa led efektom s obzirom da štede električnu energiju i duže traju od običnih sijalica.

Od kompletne rasvete lusteri spadaju u onu vrstu koja najlepše i najlakše može osvetliti svaku sobu. Pri tom ne zauzimaju mnogo prostora i estetski izgledaju vrlo lepo i elegantno. Zato vam zamena starog lustera nekim novim modelom može biti opcija ukoliko želite neku promenu u stanu u kojem boravite, a koji nije u vašem vlasništvu.

 

Led lanci sa sijalicama - idealni kako za spoljnu tako i za unutrašnju upotrebu

Još jedna idealna opcija za sve one koji nemaju tu mogućnost da sprovode svakojake promene u stanu jeste kačenje tzv. led lanaca sa sijalicama. Osim što se poslednjih godina ovaj model sve češće može videti u modernim enterijerima, led lanci sa sijalicama su karakteristični jer se lako mogu postaviti na bilo kom mestu, bez prethodnog bušenja zidova. Postoje modeli koji rade na struju pa će vam biti potrebna utičnica u blizini, a postoje i oni na baterije i sa kojima ste prilično fleksibilniji.

Odlična su vrsta rasvete kako za enterijer tako i za eksterijer. U unutrašnjem prostoru ih možete okačiti na policu sa knjigama u spavaćoj ili dnevnoj sobi i dobićete nesvakidašnji izgled. Isto tako, vizuelno ćete postići izvanredan efekat ako ih stavite na sims od terase na koji ste prethodno okačili žardinjere sa sezonskim cvećem. U prodavnicama možete pronaći sijalice različitih boja od onih fluorescentnih do onih sa mirnijim tonovima. U zavisnosti od namene kao i od toga da li ćete ih postaviti kao unutrašnju ili spoljašnju rasvetu, može zavisiti odluka kakav model led lanaca ćete na kraju izabrati.

 

Podne i stone lampe su praktične i uvek u modi

Ako želite da u dom unesete malo ambijentalnog osvetljenja, a pritom ne želite da eksperimentišete sa nekom komplikovanijom vrstom rasvete, možete se odlučiti za podnu ili stonu lampu.

Podnim lampama je uglavnom mesto pored fotelje ili dnevne sobe i služe za dobijanje “dodatnog” svetla koje nam je neophodno uveče prilikom čitanja svoje omiljene knjige ili časopisa. Ono po čemu je ovaj model rasvete specifičan je to što su ove lampe vrlo stabilne i praktične za upotrebu. Naime, podne lampe u većini slučajeva imaju mogućnost podizanja od poda i postavljanja na noćni stočić ili komodicu. Na taj način prostoriji u kojoj se boravi se može obezbediti jača svetlost.

Široka ponuda podnih lampi različitog dizajna daje mogućnost kupcima da biraju prilikom kupovine. Visoke podne lampe imaju nešto jaču snagu osvetljenja, naročito ako poseduju dve više ili više sijalica. Mogu se koristiti kao dekorativni element u većim sobama kao što je dnevni boravak ali isto tako savršeno se uklapaju i u prostrane spavaće sobe.

Neizostavan deo svakog enterijera kada je rasveta u pitanju čine stone lampe koje se najviše i koriste u svim prostorijama, kako u domu, tako i u kancelarijama. Ako uveče pred spavanje volite da čitate bilo u spavaćoj sobi ili na kauču u dnevnoj sobi, a pritom vam nedostaje još malo svetla, stona lampa može biti odličan izbor. Obzirom da funkcionišu po principu rada na struju, jedino što će vam trebati jeste jedna slobodna utičnica. Možete ih paliti po potrebi, dok potpuno ugašena stona lampa može poslužiti kao dekorativni predmet naročito ako se radi o lampi sa zanimljivim abažurom.

Prilikom kupovine stone lampe neka vam kvalitet bude na prvom mestu. Jeftine lampe koje su uglavnom lagane i vrlo lako se mogu preturiti neposrednim dodirom trebalo bi zbog sigurnosti izbegavati. Umesto njih, izaberite one koje su napravljene od čvršćeg i izdržljivijeg materijala.

 

Razmislite o akcentualnom osvetljenju - iznenadićete se krajnjim efektom

Da li znate da određene vrste rasvete možete koristiti i za naglašavanje pojedinih dekorativnih predmeta u stanu? Razlika je samo u tome što svetlo nećete usmeriti u plafon ili bočni zid, već na neki element koji biste želeli dodatno da osvetlite. To može biti ram sa vašom omiljenom slikom, sobno cveće ili neka umetnička slika koja vam je posebno draga. Kako živite u stanu koji nije u vašem vlasništvu, za ovakvu namenu ne biste smeli da bušite zid i postavljate ugradnu zidnu rasvetu, osim ukoliko vam stanodavac to ne dozvoli. Umesto nje, neka vam fokus bude na neku od prethodno navedenih modela rasvete. Izbor je širok, tako da ćete sigurno naći rasvetu koja će vam odgovarati.

Na kraju, treba da znate da uz pomoć mašte i malo kreativnosti veoma lako možete preurediti iznajmljeni stan, a da istovremeno ne narušite njegov prvobitan izgled. Na internetu ili u časopisima koji se bave savetima za uređenje doma možete pronaći zaista sjajne ideje kako da za malo novca napravite savršen ambijent za opuštanje. Pored dekorativnih detalja tu je i nezaobilazna rasveta koja, ukoliko se na adekvatan način postavi, može potpuno promeniti izgled doma i učiniti ga nesvakidašnjim i posebnim.