14
Aug
trg nikole pašića
privatna arhiva

ISTORIJA DUGA 60 GODINA: Fontana na Trgu Nikole Pašića menja svoj izgled!

facebook messenger viber
Posle rekonstrukcije Trga republike, najavljeno je sređivanje Trga Nikole Pašića, a javnost je zabrinula sudbina jedne od najvećih prestoničkih fontana.

Naime, kako je najavljeno, radovi će se odvijati na osnovu pobedničkog rada sa konkursa za uređenje tri centralna gradska trga koji je sproveden 2015. godine, a na kojem se uopšte ne planira fontana!

Ovo je nedavno potvrdio gradski urbanista Marko Stojčić.

- Prostor će biti nivelisan, osvežen novim sadnicama, a biće urađeno kompletno popločavanje. Fontana, koja od 1959. krasi ovaj prostor, biće drugačija. Imamo konkursno rešenje od pre četiri godine, a autori su isti, kao i oni koji su radili Trg republike. Po prvobitnom rešenju, nije planirana fontana. Međutim, insistiram da se zadrži voda u nekom obliku jer ipak postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi, i građevinski i u smislu efekta koji će se postizati vodom - rekao je Stojčić.

Mogućnost da bude potpuno uklonjena ili promenjena jedna od najvećih i najatraktivnijih fontana u gradu, koja je postavljena pre tačno 60 godina, izazvala je prilično bure među Beograđanima.

Podsetimo, jedan od centralnih gradskih trgova današnju formu dobio je 1953. po ideji arhitekte Hranislava Stojanovića, nedugo zatim je sagrađena zgrada Doma sindikata, da bi 1959. bila izgrađena i fontana. Međutim, pravi sjaj je postignut tek nakon rekonstrukcije celog trga 1986. koju je inicirao poznati novinar Đoko Vještica, kada su automobili proterani sa ove lokacije.

Opširnije pročitajte na Blilc.rs