');
31
Mar
beograd panorama
Shuterstock (beograd shutterstock_469893971)

Analiza rasta cena nekretnina u februaru u odnosu na januar 2023. godine

facebook messenger viber
Da srpsko tržište nepokretnosti prkosi svetskim trendovima potvrđuju izveštaji o kretanju cena nekretnina iz meseca u mesec.

Podaci portala Nekretnine.rs za februar u odnosu na januar ove godine pokazuju da je najveće poskupljenje kvadrata zabeleženo u prestonici, na opštini Palilula, gde je kvadrat „skočio“ čak 388 evra. Značajno povećanje za isti period primećeno je i u Nišu, i to za za 150 evra, dok su ostale centralne opštine imale povećanja do 3 odsto.

Iako su velika očekivanja bila da će posle januarskog blagog pada cena kvadrata na novosadskim opštinama, pojeftinjenje uslediti i na ostalim lokacijama, izveštaj portala Nekretnine.rs  pokazuje da smo i dalje u trendu rasta cena. To su donekle bila i predviđanja domaćih stručnjaka, koji su u predhodnom periodu ukazivali na blagi rast i stagnaciju na ovom polju.

Ono što je i dalje vrlo specifično za naše tržište jeste da nema usklađenosti procentualnog rasta po gradovima, pa čak ni po opštinama. To se vidi i po februarskom izveštaju portala Nekretnine.rs, gde su se poskupljenja u odnosu na januar iste godine kretala od 0,07 do preko 15 odsto.

Beograd

U januaru je prosečn cena kvadrata na opštini Palilula iznosila 2.575 evra. Za samo mesec dana ova cifra „skočila“ je za čak 15 odsto, i prosečan kvadrat na ovoj lokaciji dovela do 2.963 evra.

Opština Voždovac je sledeća pština koja je za pomenuti period imala najveće povećanje, ali znatno niže, 1,74 odsto, odnosno rast kvadrata na 2.357 evra.

Na gradskoj lokaciji Mirijevo kvadrat je od januara do februara poskupeo za 1,57 odsto, odnosno došao na 1.817 evra, dok je na Novom Beogradu zbog poskupljenja od 1,28 odsto, porastao na 2.683 evra.

U centru grada kvadrat je poskupeo za  0,86 odsto,  odnosno sada iznosi 3.301 evo, dok je minimalno povećanje za isti period zabeleženo na Vračaru, i to od 0,46 evra, gde je prosečan kvadrat nakon toga 3.110 evra.

Novi Sad

Prema januarskom izveštaju kretanja cena nekretnina portala Nekretnine. rs neke novosadske opštine bile su u blagom padu. Međutim, u poređenju sa februarom vidimo da trend rasta i dalje vlada. Najveće posklupljenje za samo mesec dana bilo je na opštini Novo naselje i to za 61 evro. Ovaj rast doveo je do prosečne cene kvadrata od 2.146 evra za ovu lokaciju.

Opština Podbara poskupela je za istoimeni period za 60 evra, odnosno na 2.634 evra, dok je u centru zabeleženo nešto manje poskupljenje od 51 evro, odnosno na 2.606 evra.

Skoro neprimetno povećanje od 3 evra imala je opštia Grbavica, gde kvadrat iznosi 2.685 evra.

Niš

Drugo povećanje koje se značajno izdvojilo ovog meseca je na centralnoj lokaciji Niša u Bulevaru Nemanjića. Kvadrat je prošlog meseca u odnosu na januar poskupeo za 150 evra i dostigao cifru od 1.987 evra.

Opština Durlan u istom periodu takođe imala veće povećanje kvadrata i to za 80 evra. Cena prosečnog kvadrata sada na ovo lokaciji iznosi 1.264 evra.

Na opštini Pantelej skok nakon poskupljenja od 55 evra kvadrat sada iznosi 1.495 evra, dok je opština Palilula imala za isti period imala simboličan rast cena od 10 evra, nakon čega je prosečan kvadrat na ovoj lokaciji 1.498 evra.

Kragujevac i Pančevo

Poredeći podatke iz februara meseca ove godine, prosečan kvadrat u januaru poskupeo je za 42 evra, u odnosu na mesec dana ranije, što je dovelo do cene od 1.346 evra. Tržite nekretnina u Pančevu je stagniralo u pomenutom periodu, imajući u vidu da se cena iz janura od 1.411 evra, povećala tek za jedan evro, odnosno na 1.412 evra.

Iako je na osnovu velikih varijacija za samo mesec dana nemoguće steći utisak da li će se cene kvadrata konačno zaustaviti, pretpostavke stručnjaka sa Kopaonik biznis foruma su da nas ove godine očekuje smirivanje tržišta.