08
Jan
Najmanja kuća na svetu Kobe Japan
deezen.com

Najmanja kuća na svetu: Na placu širine manje od 4 metra, napravio je funkcionalni dom od 70 kvadrata

facebook messenger viber
Japanski arhitekta Fudživara Muro, projektovao je najmanju funkcionalnu kuću, koja spolja možda deluje skučeno, ali je kroz savrešeno enterijersko rešenje, njen potencijal izveden do maskimuma, te je dom od skoro 70 kvadrata pravo remek delo u vidu gradnje malih kuća.

Arhitekta Muro je neverovatno iskoristio ograničeni raspoloživi prostor tako što je izgradio kuću pod nazivom "Shova-cho" od 67, 8 kvadratnih metara na neverovatno uskoj parceli koja se nalazi između dve kuće. Naime, dužina placa iznosi 17, 38 metara, dok je širina iznosila 3, 9 metara. Apsolutna iskorišćenost ovako, makar na papiru, skučenog prostora savršeno je povezana i podeljena stepeništem koje se proteže duž čitave kuće, a koje deluje i kao prelazni prostor i deli privatnu i prednju stranu kuće bez zida.

deezen.com Ulaz najmanje kuće na svetu

Pojednostavljen moderan enterijer čini prostor kompaktnom celinom za život, dodajući ugođaj mira domu koji diktira unutrašnja dimenzija široka deset stopa.

Lice kuće, spreda, potpuno je zastakljeno kako bi se maksimalno iskoristilo dnevno svetlo, dok je nameštaj postavljen duboko u prostor radi privatnosti i kontrole povećanja toplote tokom leta.

deezen.com Plafon najmanje kuće na svetu

Životni prostor ima dvospratne prozore od poda do plafona, zbog čega se kuća čini većom nego što zaista jeste.

Centralni deo kuće zauzima otvoreno stepenište koje se elegantno uzdiže. U donjoj etaži, nalazi se spavaća kuća, dok se u njenom nastavku krije prostorija za skladištenje garderobe.

deezen.com Unutrašnjost najmanje kuće na svetu

U svakom trenutku, iz svih prostorija pruža se pogled ka oba kraja kuće, što je bilo izuzetno arhitektonsko rešenje da se stanari unutar prostorija ne osećaju klaustrofobičnim.

deezen.com Krov najmanje kuće na svetu Kobe Japan

Iznad spavaće sobe, pruža se kuhinja sa sofisticiranim elementima, iz koje se stepenicama ide ka gorenjem delu, ulazi u dnevnu ili po potrebi, gostinjsku sobu. U kupatiu je uz pomoć ogledala, koja se pružaju od poda do plafona na dve strane, postignuto da se ono čini većim nego što jeste, a posebno zadivljuje lavabo koji izgleda kao da lebdi u vazduhu.

Na ulasku u samu kuću, ispod dnevne sobe, nalazi se i natrkiveno parking mesto, što zaokružuje funkcionalnost najmanjeg, ali definitivno, kompaktno usklađenog doma.