16
Sep
Kragujevac
Promo

Koliko košta život studenata koji pohađaju univerzitet u Kragujevcu: Rente od 50 do 230 evra

facebook messenger viber
Sa 12 fakulteta, univerzitet u Kragujevcu pohađa preko 20.000 studenata, raspoređenih u šest srpskih gradova.

Centrala univerziteta se nalazi u Kragujevcu, dok je 12 fakulteta otvoreno u Jagodini, Užicu, Čačku, Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. Na ovaj način, brucoši iz šumadijskog okruga i centralne Srbije, dobili su mogućnost da studiraju u blizini rodnog mesta.

Budući da je univerzitet podeljen na fakultete u nekoliko gradova Srbije, u ovom tekstu ćemo posvetiti pažnju svakom gradu, gledajući najpovoljnije cene garsonjera i jednosobnih stanova, odnosno, stambenih struktura koje studenti najčašće rentiraju tokom školovanja.

Ovo su fakulteti u sastavu univerziteta u Kragujevcu: Agronomski fakultet u Čačku, Ekonomski fakultet u Kragujevcu, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, Pravni fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Učiteljski fakultet u Užicu, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Kragujevac

Brucoši i akademski građani koji pohađaju neki od fakulteta koji se nalaze u samom Kragujevcu, moraće mesečno da izdvoje 160 evra, koliko iznosi najpovoljnija renta za garsonjeru.

Sa druge strane, za kiriju jednosobog stana u Kragujevcu, moraće da izdvoje nešto više, odnosno, 200 evra mesečno.

Studenti koji preferiraju život u centru, prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs, mesečno će morati da izdvoje 200 evra, koliko iznosi najpovoljnija mesečna renta na ovoj lokaciji za garsonjeru, dok će za jednosoban morati da izdvoje 230 evra.

Kraljevo

Studenti koji pohađaju neki od fakulteta Kragujevačkog univerziteta sa sedištem u Kraljevu, a tom prilikom imaju zamisao da žive u zajednici sa više kolega, prema ponudi Nekretnine.rs, mesečno će morati da izdvoje 300 evra za rentu trosobnog stana, odnosno, kada se podele troškovi, 100 evra po osobi.

Ovakav vid stanovanja, posebno je atraktivan decenijama unazad u Beogradu i Novom Sadu, pošto studenti na ovaj način smanjuju troškove, ali i dolaze do stana na boljoj lokaciji.

Čačak

Brucoši kao i studenti koji pohađaju novi semestar u Čačku, mesečno će morati da izdvoje 230 evra za rentu dvosobnog stana.

Jagodina

Mladi koji se nalaze pred studiranjem u Jagodini, plaćaće najpovoljniju mesečnu rentu za garsonjere i jednosobne stanove. Naime, na sajtu Nekretnine.rs, najpovoljnija cena mesečne rente za garosnjeru u Jagodini, iznosi 90 evra.

Sa druge strane, oni koji preferiraju jednosobne stanove, tokom studija u Jagodini će morati da izdvoje 150 evra mesečno za rentu.

Užice

Prema oglasima na sajtu Nekretnine.rs, studenti koji ove godine pohađaju ispostavu Kragujevačkog univerziteta u Užicu, za najpovoljniju mesečnu kiriju izdvajaće 50 evra, koliko iznosi kirija za stan u porodičnoj kući.