');
18
Jan
Belvil zgrada
RAS Foto

Koji sprat odabrati pri kupovini stana

facebook messenger viber
O ekspanziji tržišta nekretnina u Srbiji, ali i u svetu, piše se svakodnevno. Centralna tema, više nego ikada, sada su cene kvadrata, koje probijaju sva očekivanja.

U Nišu su za pola godine išle i do 40 odsto na gore, u pojedinim beogradskim opštinama poput Mirijeva i do 10 procenata, u Novom Sadu 11 procenata, piše Blic biznis.

Agenti tvrde da tražnja nikada nije bila veća, da se kupuje najviše za keš, ali i da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca. Tvrde da se razlikuju i želje i uskusi, ali da je i danas, u ovoj "čudnoj eri" za nekretnine prilikom kupovine i dalje vrlo prisutna važnost spratnosti.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života. Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje.

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Iskustva agenata govore, međutim, da je najbolje posedovati stan na 2. spratu. Takve nekretnine mogu koštati do 25 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu".

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...
Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.
S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od goba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...
Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da se na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

Cene najviše u poslednjih 30 godina

Da je dešavanje na našem tržištu nekretnina deo šireg, globalnog trenda svedoči i podatak da su cene nekretnina u razvijenim državama sada 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka.
Samo u prvom kvartalu ove godine prosečni rast cena u 40 država članica OECD-a bio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednjih 30 godina. Analitičari kažu da su uzrok ovog trenda niske kamate, štednja akumulirana u poslednjih godinu dana i sve veća potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće.