');
06
Dec
Zlatar
Promo

Postaje li Zlatar novi Zlatibor? Plac koji je koštao 500 evra, vlasnici sada prodaju i za 10.000: Tražnja je ogromna, ali je problem ponuda

facebook messenger viber
Na Zlataru se trenutno dešava ono što je odavno započeto, a da se kraj ne nazire. Ova planina sve više podseća na Zlatibor kada pogledamo nekoliko činjenica: vrednost zemljišta, manjak najatraktivnijih placeva i kuća na prodaju, ali i rast broja turista.

Svakako, planina iznad Nove Varoši u tim parametrima ne može se porediti sa mnogo poznatijom u komšiliku, i daleko je od urbanizacije, ali i ona beleži strahovit rast.

Do pre deset godina Zlatar je bio planina na koju se dolazilo isključivo zbog zdravlja, čistog vazduha i šetnje netaknutom prirodom, a jedina dva objekta u kojima je moglo da se odsedne bili su dva poznata hotela. Oko njih bile su desetine hektara zemlje koje vlasnici nisu mogli da prodaju ni za par stotina evra po aru, i mnoštvo napuštenih i zapuštenih kuća koje potencijalni kupci nisu hteli ni da pogledaju.

Prilike na Zlataru danas su potpuno drugačije.

- Zavisno od lokacije i infrastrukture, ar placa u najužoj turističkoj zoni sada košta od pet do 10 hiljada evra, desetostruko je skuplji nego pre deseciju. U ovom delu planine za sada nije prodato samo zemljište nad kojim nisu rešeni imovinsko - pravni odnosi. U drugoj zoni za ar se traži od dve do tri hiljade evra – priča za „Blic biznis“ Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije „Zlatar“.

Pored „Panorame“, koji je u zakup uzela opština Nova Varoš, na Zlataru sada postoje dva hotela, odmaralište, brojni apartmani. Jesenas je počela izgradnja još jednog manjeg hotela čija vrednost je oko milion evra i koji podiže privrednik iz Nove Varoši.

Razvoju Zlatara, kažu nadležni, osim dobre promocije pomogli su izgradnja infrastrukture, adrenalin-parka, pešačkih i trim staza, jedinog fudbalskog stadiona u Srbiji na preko 1.000 metara nadmorske visine, postavljanje rasvete, novi vidikovci.

Promo Zlatar

-Zlatar je 2013. imao 400 ležajeva u hotelskom i privatnom smeštaju, a trenuno 2.400, što kategorisanih, što onih koji su u procesu kategorizacije. Prošle godine ostvareno je 100.000 noćenja, a ta brojka 2012. bila 1.500. Vidikovac na Uvcu 2020. bio je, posle Banjske stene na Tari, drugi najposećeniji lokalitet u Srbiji - priča Pucarević.

Velika je tražnja i za kućama, kaže za „Blic“ Radosav Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš. Tražnja za njima je velika, ali ponuda, iako kuća ima dosta, ne postoji.

- Ljudi ne razmišljaju kao pre nekoliko godina kada su za male pare prodavali svoju imovinu. Kuće koje su pre deset godina mogle da se kupe za 20.000 evra sada ne mogu ni za duplo više. Vlasnici znaju da će njihova vrednost i dalje vrtoglavo rasti pa zato i ne žure, a da bi još više dobili na ceni obnovili su kuće, gotovo da više nema nijedne koja nije renovirana – navodi Vasiljević.

Letnja suša koji je deo novovaroškog kraja ostavila bez vode opomenula je opštinare da učine nešto u cilju sigurnijeg vodosnabdevanja. U tom cilju krenulo se u projekat izgradnje vodovoda od Trudovačkog vrela ka Mesnoj zajednici Božetići. Za koju godinu ovaj vodovod bi trebalo da stigne i do sela Akmačići odakle će krak odvojiti prema Zlataru na kome će potrebe za vodom biti sve veće.