');
22
Nov
RGZ
Promo

RGZ saopštio - Srbija među najpouzdanijim zemljama sveta u pogledu sigurnosti vlasništva nad nekretninama

facebook messenger viber
Nepokretnosti upisane u katastar ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih načina zloupotrebe ukoliko se postupa u skladu sa zakonima Republike Srbije, izjavili su u RGZ povodom nedavne ocene u ovom domenu sudije Višeg suda u Novom Sadu Ivane Josifović

- Potrebno je naglasiti da su ocene sudije Višeg suda u Novom Sadu i predsednice upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije Ivane Josifović na javnom servisu Radio televizije Srbije (RTS) neutemeljene, navode u RGZ i nastavjaju:

"Ivana Josifović je paušalno i bez ikakve argumentacije izazvala paniku kod građana Srbije i nepoverenje na tržištu nepokretnosti govoreći o prevarama pri prometu nepokretnosti i u negativnom kontekstu nekoliko puta naglasila ulogu katastra, odnosno Republičkog geodetskog zavoda. Primeri koje je navela i uloga RGZ-a u prevarama nisu tačni niti mogući".

- Sudija Josifović je izjavila da joj je teško da zamisli da se falsifikuje izvod iz katastra, a da u tome ne učestvuju i sami službenici katastra - kažu u RGZ.

bing maps screenshot mapa

Dodaju i da je situacija zapravo obrnuta. Danas ne može da se zamisli da u falsifikovanju izvoda iz katastra učestvuju katastarski službenici jer prema zakonu iz 2018. godine sve institucije u Republici Srbiji vrše uvid u podatke katastra elektronskim putem i zabranjeno je da se u bilo kom postupku od građana ili stranke traži papirni list nepokretnosti. Ne postoji mogućnost bilo kakvog falsifikovanja podataka pribavljenih putem digitalnih servisa jer je uvedeno savremeno poslovanje zahvaljujući kojem su podaci katastra dostupni u digitalnom obliku svim relevantnim institucijama i građanima potpuno besplatno. Naglašavamo još jednom da nije moguće „falsifikovanje“ lista nepokretnosti, barem ne u RGZ-u, a nemoguće je i da se falsifikovan list koristi u prevarnim radnjama pred državnim organima.

- Sudija je jedan državni organ, kakav je RGZ, i njegove zaposlene navela kao deo „udružene grupe radi izvršenja krivičnog dela, organizovane kriminalne grupe i tzv. građevinske mafije“ - navode u RGZ.

Ističemo da su upravo zahvaljujući RGZ-u i naporima Vlade Srbije uvedene antikoruptivne mere, uprkos ogromnom otporu i opstrukciji različitih interesnih grupa čijeg predstavnika su građani mogli na kratko i da vide u pomenutoj emisiji.

Sudija pominje falsifikovanje ugovora kao još jedan način prevare u kojem učestvuje katastar, odnosno RGZ navodeći primer hapšenja u Novom Sadu i Voždovcu.

Istina je da su prevare otkrivene i hapšenja izvršena upravo zahvaljujući saradnji RGZ-a i službenika katastra sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i tužilaštvom.

U RGZ navode i da bi sudija Višeg suda bi morala da zna da se sistem zemljišne administracije, koji je ona napala u svom gostovanju na javnom servisu RTS-u, obuhvata utvrđivanje prava, registraciju, arhiviranje i distribuciju i da se sve prevarne radnje mogu desiti u fazi utvrđivanja prava vlasništva koje ne radi RGZ već sudovi, javni beležnici, lokalne samouprave, državni organi, izvršitelji.

RAS Srbija katastar

 

Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu gde padaju sve maske, gde postaju vidljive sve prevare načinjene pre postupka upisa. Današnji katastar nikako nije generator problema nego pokretač eventualne odgovornosti učesnika u prometu, institucija koja signalizira da je neki dokument nepotpun. O tome govore proverljivi podaci koji pokazuju da je od uvođenja novog sistema upisa polovinom 2018. godine, čak 39.544 postupka katastar negativno rešio zbognepotpunosti javnobeležničkih isprava, a posebno zabrinjava da je u istom periodu bilo 8.402 postupka sa nesprovodivim sudskim odlukama, najčešće kao posledica nekorišćenja podataka katastra nepokretnosti.

Prostor za falsifikovanje starih isprava postoji zato što su sudovi uništavali primerke overenih ugovora nakon 10 godina čuvanja. Takođe, prilikom overe javnog beležnika ne postoji potpuno siguran način da se eliminiše mogućnost da je ugovor čija se kopija overava zapravo falsifikat.

Na insistiranje Republičkog geodetskog zavoda u zakon je uneta odredba da se za stare ugovore upisuje posebna zabeležba čime se upozorava da postoji rizik i da se mora posvetiti dodatna pažnju prilikom kupovine nepokretnosti.

RGZ je u poslednjih nekololiko godina uveo brojne i revolucionarne antikoruptivne mere koje su sigurnost građana prilikom kupoprodaje nepokretnosti podigle na najviši nivo. Izveštaj relevantnih međunarodnih organizacija po kojima je Srbija na 10. mestu u Evropi i 14. na svetu po sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima pokazuje doprinos i značaj RGZ-a. Neprihvatljivo je da pojedinci željni slave i samopromocije beskrupulozno dovode katastar u vezu sa prevarama u prometu nepokretnosti.

Sudija Ivana Josifović je iznela potpuno prozivoljne ocene o umešanosti zaposlenih u RGZ-u u falsifikovanje isprava koje eventualno mogu biti zasnovane na rekla-kazala saznanjima, a ne na činjenicama i time, koristeći se svojom titulom sudije Višeg suda u Novom Sadu i predsednika upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kao garantom puzdanosti, obmanula javnost i stvorila nesigurnost na tržištu nepokretnosti.

Republički geodetski zavod javno poziva Visoki savet sudstva da razmotri nastupe sudije Josifović na RTS-u i najstrože sancioniše ovakvo iznošenje neistina i uznemiravanje javnosti.