');
11
Oct

9 atraktivnih svetskih projekata u oblasti građevinarstva

facebook messenger viber
Industrija građevinarstva, bitan je faktor u ekonomiji svake zemlje, te sa svakom kapitalnom investicijom, država može da se nada i dugoročnom profitu. Međutim, neki projekti su toliko veliki i složeni, da po završetku postaju slavni i na globalnom nivou, kao čuda arhitekture i podvig čoveka.

U ovom trenutku na globalnom nivou, radi se na realizaciji projekata koji će promeniti sliku sveta kakvu danas poznajemo. Bilo da se radi o aerodromima, čitavim gradovima, liniji železnice novije generacije, sistemima za dopremanje vode, putevima, mostovima ili aerodromima, građevine zbog novca koji je uložen u njih, arhitekture, te i masivnosti, samo podižu lestvicu više u građevinarstvu. 

U ovom tekstu, pripremili smo vam devet svetskih građevina na kojima se izvode radovi ili su pred otvaranjem za javnost.

"Super brzi voz" - San Francisko

Iako su godinama odolevali modernizaciji železnice, američki neimari unutar države Kalifornija su 2015. godine započeli gradnju pruge duge 560 kilometara, po kojoj će saobraćati superbrzi vozovi brzinom od 320 kilometara na čas, a koji će biti na električni pogon. Ono što je bitno, jeste činjenica da će sva energija za kretanje dolaziti iz obnovljivih resursa. 

 

Projektom je predviđeno da se na ovaj način spoji osam od deset najvećih gradova unutar ove američke države i saobraćaće od San Dijega na jugu do San Franciska na severu. Predviđeni datum završetka projekta, bio je označen kao 2029. godina, ali će pandemija korona virusa, nesumnjivo uticati na tempo izgradnje.

San Francisko Super brzi voz

Projekat ima dve planirane faze: Faza 1 će povezati Los Anđeles sa San Franciskom, dok će faza 2 će proširiti veze sa San Diegom i obližnjim Sakramentom.

"Krosrejl" - London

Najveći projekat te vrste na tlu Evrope, izgradnja podzemne železnice Krosrejl, bliži se kraju nakon 13 godina gradnje, te se svi nadaju da će prva putnička linija biti puštena u promet već sledeće godine. Pruga dugačka 118 kilometara, povezivaće 40 stanica, a kako se navodi, u planu je da će u jednom satu sobraćati po 24 voza u oba pravca, što će u mnogome poboljšati brzinu i kvalitet transporta putnika.

London Crossrail

Korona je i ovde usporila završne radove, nažalost, ali su uspeli da realizuju projekat krajem prošle godine i da puste saobraćaj u promet.

Čitav projekat se procenjuje na nešto više od 23 milijarde dolara.

"Jubail II" - Saudijaska Arabija

Jubail II je 22-godišnji projekat koji je pre tri decenije započeo podizanje industrijskog grada iz peska pustinje. Druga faza razvoja Jubaila - najvećeg građevinskog projekta na svetu - započela je 2014. godine, sa budžetom za proširenje od 11 milijardi američkih dolara. 

Saudijska Arabija - Jubail 2

Kada projekat bude završen, Jubail će se sastojati od najmanje stotinu industrijskih pogona, postrojenja za desalinizaciju 800.000 kubnih metara vode, više od 530 milja železnice i puteva, zajedno sa rafinerijom nafte koja će izbacivati 350.000 barela dnevno. 

Projekat bi trebalo da bude završen 2024. godine, a do 2026. godine u industrijski grad će biti dodato preko 50.000 stambenih jedinica.

"Velika veštačka reka" - Libija

Kada je 1985 godine bivši predsednik Libije, Muamer El Gadafi, započeo radove na projektu "Velika veštačka reka", već tada se znalo da će to bili najkapitalnija investicija u ovoj zemlji, ali i kao najveći projekat navodnjavanja na svet, a na kome su radile i firme sa tla Srbije.

Libija veštačka reka

Danas, 37 godina kasnije, projekat stagnira usled nepovoljne situacije unutar Libije, ali prema nekim najavma, probitni rok koji je bio zabeležen za 2025. godinu, profužen je za pet, te se kraj gradnje, navodno, očekuje 2030. godine. Za sada je ovim sistemom voda dovedena do nekoliko gradova u Libiji.

Kada se radovi napokon budu okončali, vodom će se snabdevati više od 350 000 hektara obradive površine zemljišta. Ono što je još bitnije jeste činjenica da će na ovaj način procvetati ne samo libijska poljoprivreda, već će voda za piće doći do većine urbanizovanih područja Libije.

"Central Park Kula" - Sjedinjene Američke Države

Nije iznenađujuće da su, u gradu gde je do adekvatnog stambenog prostora teško doći, projektanti odlučili da stvore najviše domove na planeti. Smešten u Njujorku, Central Park Kula je po završetku postala jedna od najviših stambenih zgrada na svetu. Visoka 472 metra, pružaće širok pogled na Central park i horizont Menhetna. Pored hotela i maloprodajnog prostora, toranj će sadržati 179 luksuznih stanova za one sa velikim budžetom i željom da žive u oblacima.

Central Park Kula

"Merdeka 118" - Malezija

Merdeka PNB118 se nalazi u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije i jednom od najbrže rastućih gradova u Aziji. Sa 644 metra visine, postavljena je za najvišu građevinu u Maleziji i jednu od novih najviših zgrada na svetu.

Merdaka 118

Sadrži stambene jedinice, maloprodajni prostor i kancelarije, jedinstveni dizajn Merdeka PNB118 sadrži niz blokova koji se preklapaju sa fasadom u obliku dijamanta, pored neobičnog dizajna tornja koji stvara profil gradskog horizonta.

"Ciel Kula" - UAE

Dubai će oboriti sopstveni rekord za najviši hotel na svetu dovršavanjem Ciel kule, koja je visoka 365 metara. Nadmašiće sadašnji najviši hotel Gevora od 356 metara, koji se takođe nalazi u Dubaiju.

Ciel Kula

Sa preko 8 miliona međunarodnih posetilaca u noćenju 2022. godine i doslednim rangiranjem među prvih pet najposećenijih gradova na svetu, Dubaiju će nesumnjivo biti potrebne ove dodatne hotelske sobe. Trenutno, Emirat već ima 769 hotela i 117.434 sobe.

"Vuhan Greenland centar" - Kina

Sa donekle odloženom istorijom, Grenlandski centar u Vuhanu bi konačno trebalo da bude završen 2023. Prvobitno zamišljen da bude najviša zgrada u Kini, izgradnja je odložena pošto su radovi stigli do 96. sprata zgrade, a kineska vlada je zatražila dramatičan redizajn kako bi se obezbedilo da zgrada ne bi zadirala u ograničenja vazdušnog prostora.

Greenland Centar Wuhan

Međutim, kada zgrada bude gotova, biće to najviši neboder koji će biti završen 2023. godine.

"Iconic kula" - Egipat

Prvi veliki neboder u Africi, Iconic kula, nalaziće se u srcu nove administrativne prestonice u pustinji Egipta. Toranj će postati najviša zgrada u Africi sa velikom razlikom, prestigavši Leonardo u Južnoj Africi za skoro 160 metara.

Iconic Kula

Ovi sjajni novi dodaci najvišim zgradama na svetu prikazuju neke od najimpresivnijih i najinovativnijih dizajna koje moderna arhitektura može da ponudi. Oni će privući turiste iz celog sveta, ne samo svojim pogledom koji oduzima dah, već i izuzetnim sadržajima. Ove strukture nude uvid u budućnost inovativnog dizajna zgrada.