14
May
zelena površina
Shuterstock (Zelene-površine)

VAŽNOST ZELENE GRADNJE: Dizajn izgrađene okoline utiče na živote svih nas

facebook messenger viber
Zelena gradnja nudi priliku da bude deo rešenja za globalne izazove, da istražuje nove tehnologije i nauči veštine koje će ostati relevantne duže vreme.

Danas u Evropi zelena gradnja predstavlja jednu od najznačajnijih i najuzbudljivijih mogućnosti za održivi rast na nacionalnom, ali i na globalnom nivou. Dizajn izgrađene okoline utiče na sve nas, na naše ekonomije i prirodnu okolinu, piše portal mojenterijer.rs. 
Dizajn naših domova je od temeljne važnosti za kvalitet našeg života, udobnost i zdravlje, a dizajn naših škola ostavlja doživotni trag na onima koji uče u njima, utičući kako na koncentraciju i zdravlje učenika, tako i na ekološku svest budućih generacija.
U kakvom enterijeru radimo utiče i na produktivnost zaposlenih, zdravlje i uspeh naših kompanija, kao što i dizajn naših bolnica utiče na dužinu oporavka pacijenta i troškove režija zdravstvenih ustanova.
onačno, dizajn naših gradova i zajednica snažno određuje našu ekonomsku i socijalnu dinamiku.
Zelena gradnja utiče na smanjenje potrošnje energije u svim fazama veka trajanja zgrade, od ideje i realizacije, do krajnje eksploatacije, čineći nove i obnovljene zgrade prijatnijim, jeftinijim za održavanje i prikladnijim za okolinu; ujedno, pomaže korisnicima zgrade da efikasno koriste sve skuplje i nedostupnije energetske resurse.

Zelena gradnja koristi integrisanje tehnologija za primenu obnovljivih izvora energije i za postizanje manje emisije CO2 u okolinu radi optimalnog snabdevanja zgrade energetskim resursima, pri čemu je projekat maksimalno efikasan i usklađen s prirodnom sredinom. Pored toga, zelena gradnja čuva naše vodne resurse.
Zelena gradnja podrazumeva iznalaženje načina za efikasno upravljanje vodnim resursima i efikasno upravljanje pitkom i otpadnim vodama, sakupljanjem vode za sigurnu upotrebu u zatvorenim prostorima na inovativan način i umanjujući korištenje vode u sektoru gradnje.

S obzirom na uticaj urbanizacije na atmosferske vode i sistem odvoda, zelena gradnja osigurava primenu tehnologija za najzdraviji odvod voda, tla i celokupnog sistema.
Zelena gradnja smanjuje otpad i povećava ponovnu upotrebu recikliranjem. Korištenjem manjih količina građevinskog materijala, materijala većeg kvaliteta i trajnosti, stvaranjem manjih količina građevinskog otpada, kao i ispravnim računanjem veka trajanja zgrade od projektovanja, do izgradnje, korištenja, prenamene, rušenja zgrade.

Podstičući vlasnike i korisnike zgrade da građevinski materijal pravilno koriste, skladište i recikliraju za ponovnu primenu, unapređuje zdravlje i dobrobit korisnika zgrade. Dovođenjem svežeg vazduha u prostore, pružajući visok kvalitet vazduha kroz dobru ventilaciju i izbegavanje materijala i hemikalija koje stvaraju emisije štetnih gasova.
Putem maksimalnog korištenja prirodnog svetla u prostoru i osiguranja dobrog pogleda na okolinu kako bi se korisnicima zgrade osigurao visoki komfor i uživanje u okolini, i smanjila potreba za veštačkom rasvetom.

Projektovanjem „kako za uši, tako i za oči“. Naime, u prostorima za obrazovanje, zdravstvenu negu, stanovanje i rad, akustika i odgovarajuća zvučna izolacija igraju važnu ulogu u osiguranju prijatnog okruženja za koncentraciju, oporavak i uživanje u radu i boravku u vlastitom domu.
Osiguranjem dobrog osećaja i prijatne mikroklime u prostorima u kojima ljudi svakodnevno dugo borave, stvaranjem odgovarajuće temperature u prostorima bez obzira na godišnje doba i spoljašnje temperature, pri čemu su od velike koristi inteligentna rešenja u zgradama.
Ističući potrebu kako i urbane sredine treba da sačuvajui prirodnost i doprinose zaštiti okoline, osiguravajući da su raznolikost biljnog i životinjskog sveta i kvalitet zemljišta zaštićeni ili posebno nadzirani, stvarajući nove zelene površine i sanacijom zagađenih zemljišta.
Traženjem načina na koji će se naša urbana područja učiniti produktivnijim, čak „dovodeći“ poljoprivredu u gradove, na krovove zgrada… Projektovanjem fleksibilnih i dinamičnih prostora, predviđanjem promena u njihovoj primeni tokom vremena i izbjegavajući potrebu za rušenjem i ponovnom izgradnjom, ili značajnim obnovama zgrada kako bi se sprečilo njihovo naglo zastarevanje.
Stvaranjem različitih okruženja koji povezuju i povećavaju zajednice, tražeći nešto što će zgrada dodati svom kontekstu u smislu pozitivnih ekonomskih i socijalnih učinaka i učestvovanjem lokalne zajednice u planiranju izgradnje kvalitetnijih naselja i urbanih blokova, povezuje nas.
Već se prilikom projektovanja razmišlja o smanjenju udaljenosti od kuće do posla i ostalih društvenih lokacija, omogućavajući smanjenje uticaja ličnog prevoza na okolinu, ali isto tako i uticaja javnog prevoza. Promoviše ekološki prihvatljive načine vožnje, kao što je biciklizam.