18
Sep
Svetiljke
nekretnine.rs

Sijalice koje emituju internet brzine do 250 Mbps

facebook messenger viber
Truelifi svetiljke mogu da prenose podatke na uređaje poput laptopova brzinom do 150 Mbps koristeći svetlosne talase, a ne radio signale kao što je to slučaj kod 4G ili Wi-Fi signala.

Proizvodi Truelifi kompanije Signify u potpunosti kompatibilni sa postojećim rasvetnim telima kompanije Philips.

Kompanija Signify, ranije poznata kao Philips Lighting koja je proizvodila pametnu rasvetu marke Hue, najavila je novi asortiman Li-Fi svetiljki koje pored svetla emituju i internet. Truelifi svetiljke mogu da prenose podatke na uređaje poput laptopova brzinom do 150 Mbps koristeći svetlosne talase, a ne radio signale kao što je to slučaj kod 4G ili Wi-Fi signala.

Asortiman proizvoda će se sastojati od novih LED sijalica, kao i od primopredajnika koji se mogu nadograditi na postojeće osvetljenje. Tehnologija se takođe može da se koristi za bežično povezivanje dve fiksne tačke sa brzinama prenosa podataka do 250 Mb/s.

Signify će u početku ciljati na profesionalne korisnike, odnosno na upotrebu u kancelarijama i bolnicama, a ne na domove, gde ova mreža ima potencijal da dopre do mnogo šire publike.

Da bi ste priključili na Li-Fi signal biće vam potreban USB priključak.

LI-Fi tehnologija je prisutna već godinama ali se nije još uvek probila na tržištu. Postoje razne prepreke za implementaciju ove tehnologije, a osnovni je taj što većina laptopova ili telefona nema Li-Fi prijemnik pa se mora koristiti USB uređaj koji prima signal. Takođe, ukoliko se nađete u senci, Li-Fi signal značajno opada.

Mana postaje prednost

Međutim, korišćenje Li-Fi umesto radio signala za prenos podataka, ima svoje prednosti. Na primer, Li-Fi se može neometano koristiti u prostorima gde postoji mnogo radiofrekventnih smetnji, ili na mestima kao što su bolnice u kojima RF može ometati osetljivu aparaturu. Iako se Li-Fi signal može lako blokirati, ova mana zapravo može biti pogodna po pitanju sigurnosti jer se veoma lako može kontrolisati širenje dostupnosti Li-Fi mreže.

Na kraju treba pomenuti da je proizvodi Truelifi kompanije Signify u potpunosti kompatibilni sa postojećim rasvetnim telima kompanije Philips.