01
Jul
aerodrom u kini
privatna arhiva

Završena izgradnja najvećeg aerodroma na svetu, a evo GDE SE NALAZI!

facebook messenger viber
U glavnom gradu Kine završena je izgradnja najvećeg svetskog međunarodnog aerodroma "Daksing" (Daxing), saopštile su gradske vlasti.

Kako je ranije izjavio rukovodilac projekta izgradnje aerodroma Li Đanhua, "Daksing" nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 400 milijardi juana (oko 60 milijardi dolara).

Aerodrom "Daksing" nalazi se na jugu Pekinga, 46 kilometara od centra grada. Glavni razlog za njegovu izgradnju bila je namera da se rastereti međunarodni aerodrom "Šoudu", koji je jedna od najprometnijih vazdušnih luka na svetu. Udaljenost između dva aerodroma biće oko 67 kilometara. Kamen temeljac položen je 26. decembra 2014. godine, a izgradnja je počela 15. marta 2016. godine.

Novi aerodrom imaće četiri piste i godišnje će moći da primi do 620.000 letova. Projektom je predviđeno da do 2025. godine njegov kapacitet bude 72 miliona ljudi. Takođe, do 2025. godine novi aerodrom bi trebalo da obradi do dva miliona tona tereta godišnje.

Pogledajte VIDEO i opširnije pročitajte na Blic.rs