03
May
Vinil ploče
gradnja.rs

Prednosti i mane vinil ploča: cena i postupak montaže LVT podova

facebook messenger viber
Vinili se vraćaju na velika vrata u enterijere zato što se lako ugrađuju, a teksture izgledaju bolje nego ikad. Pogledajte naše utiske o LVT pločama.

Pošto je LVT (Luxury Vinyl Tiles) izuzetno otporan i lako se održava, on je veoma pogodan za frekventne prostore kao što su kancelarije, lekarske ordinacije a mogu se postavljati i u domaćinstvu za, na primer, kuhinje. Mi smo ga postavljali u hodnik poslovnog prostora u kojem smo se odlučili za LVT u teksturi drveta. Pošto je lak za ukrajanje, sekli smo ga u formu kruga i kombinovali s etisonima. Jednostavno sečenje u željenu formu je veliki plus za LVT u odnosu na druge materijale kao što je, na primer, laminat.

Vinil u rolnama je povoljniji od vinila u pločama ali se teže ugrađuje. Zato LVT dobija na popularnosti.

Inače, vinil pod se može nabaviti u rolni ili tablama, to jest, pločama. Ukoliko ga kupujete u rolnama, širina rolne je 3 ili 4 metra i dužina se uzima po potrebi. Vinil u rolnama je povoljniji od vinila u pločama ali se teže ugrađuje. Zbog toga LVT ploče postaju sve popularnije. Mi smo u našem slučaju koristili LVT u pločama 25×100 cm, a postoje i ploče u dimenzijama 50×50 cm. LVT je veoma lagan za ugradnju što je još jedan plus.

gradnja.rs Vinil ploče

Ništa bez ravne podloge

Pre montaže potrebno je podlogu usisati, očistiti i pregledati da li je košuljica ravna. Ako nije (mada je uvek preporuka) potrebno je da se izlije samonivelišuća masa (podoliv). Priprema podloge je zaista veoma bitna jer  LVT nije podna obloga koja može da sakrije nedostatke košuljice. Kod LVT poda se vide sve neravnineprouzrokovane lošom podlogom (košuljicom). Ako vinil postavljate preko postojećih pločica, koje imaju duboke i velike fuge ili ispucale delove, savet je da ih obavezno poravnate pre postavke kako vam se one ne bi oscrtavale na krajnjoj površini.

U našem slučaju, na površini je bilo neravnina koje su se pokazale tek nakon postavke vinila te smo ga morali podizati, dodatno popravljati podlogu i vratiti ponovo na mesto. Pored prethodna dva plusa, ovo je jedan minus za LVT.

LVT ploče se postavljaju na čičak lepak (Uzin 2000s ili Mapei Ultra bond) ili na Tac –tiles nalepnice (za manje frekventne zone). Lepak se nanosi valjkom na očišćenu i ravnu podlogu. Čičak lepak omogućuje da LVT ploče odvojite od podloge i zamenite ih ako je to potrebno.

Cena vinila zavisi od proizvođača i teksture, a kreće se oko 10 evra po m2 za vinile u rolnama, do 30 evra po kvadratu za skuplje LVT ploče.

Cena postavke LVT ploča iznosi oko 3,5 evra/m2 dok se za izlivanje samonivelišuće olmo mase uglavnom naplaćuje oko 5,5 – 6 evra/m2 za oko 3mm debljineOstavićemo vama da spram navedenih cena sami date plus ili minus ovom materijalu.

Opširnije pročitajte na Gradnja.rs