07
Mar
Parket lajsne
gradnja.rs

Kako se postavljaju visoke parket lajsne

facebook messenger viber
Zaboravite na klasične lajsne u boji parketa! Visoke parket lajsne u beloj boji izgledaju u enterijerima drastično bolje.

Visoke parket lajsne u beloj boji zgodan su i nenametljiv enterijerski element koji suptilno može da podigne vizuelni utisak o celom prostoru. Iako se prave i od MDF-a, češće se koriste one napravljene od poliuretana koji je zgodan materijal ne samo zato što dozvoljava farbanje u željenu boju već se i spojevi na sastavu lajsni ne vide.

Lajsne se prodaju u komadima u dužinama od po 2 metra sa visinom od 10 do 12 cm. Debljina lajsni kreće od 1,2 centimetra ako želite da pokrijete veći razmak između parketa i zida, bez upotrebe vinerice, možete iskoristiti i one debljine 2,5 cm.

Lepljenje lajsni
Lajsne se postavljaju uz zid, jedna uz drugu. Spojevi na uglovima se geruju, to jest, seku pod uglom od 45 stepeni i potom precizno uklapaju. Lepak u tubi nanosi se na lajsnu koja se potom lepi na zid uz blagi pritisak. Za spoj između dve lajsne postavlja se drugačije sredstvo – kristalni lepak koji ne dopušta da sastavi lajsni pucaju.
gradnja.rs Parket lajsne

Ukoliko je zid kriv, na spoju između lajsne i zida će se pojaviti pukotina. Ne brinite! Zazori se ispunjavaju akrilom koji prima boju i neće biti vidan nakon krečenja.

Farbanje lajsni u željenu boju
Spoj na sastavu lajsni gituje se akrilnim gitom. Nakon što se ovaj sloj osuši, lagano se ošmirgla brusnim papirom. Lajsne se nakon postavkefarbaju punom disperzijom ili akrilnom bojom koja dopušta da pranje lajsne.
gradnja.rs Parket lajsne

Uglavnom se koristi bela periva boja. Bitno je da boja ne sadrži aceton kako ne bi došlo do oštećenja lajsne. Boja se nanosi prvo četkom na ivicama i uglovima, a kasnije i valjkom kako bi se boja ravnomerno nanela po celoj površini lajsne.
Nakon postavke lajsni, zid se kreči ili se postavlja tapeta. Ukoliko je zid druge boje u odnosu na lajsnu, potrebno je postaviti krep traku na njihovom sastavu.

Pročitajte opširnije na Gradnja.rs